funkcja odwrotna z trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
syh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 20 sty 2012, o 12:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Inowrocław
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

funkcja odwrotna z trygonometria

Post autor: syh »

Mam cos takiego, \(\displaystyle{ y= 1-sin(2x-3)}\) robiac z tego funkcje odwrotna wychodzi mi \(\displaystyle{ arcsin \frac{x-1}{4} + \frac{3}{2} = y}\) niewiem czy to dobra odpowiedz? moglby ktos oswiecic?
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

funkcja odwrotna z trygonometria

Post autor: athame »

Raczej:

\(\displaystyle{ \frac{\arc\sin(1-x)+3}{2}}\)
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

funkcja odwrotna z trygonometria

Post autor: kamil13151 »

Tylko gdzie sprawdzenie warunku koniecznego do istnienia funkcji odwrotnej?
ODPOWIEDZ