rownanie trygono. z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

rownanie trygono. z parametrem

Post autor: major37 »

Zbadaj dla jakich wartości parametru m istnieją rozwiązania równania \(\displaystyle{ \sqrt{3} \sin x + \cos x=m}\) Inne przykłady zrobiłem a z tym mam problem. O jakąś wskazówkę można prosić. podnieść obustronnie do kwadratu na początek ?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

rownanie trygono. z parametrem

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ \sqrt{3} \sin x + \cos x=2\left( \frac{\sqrt{3}}{2} \sin x + \frac{1}{2} \cos x\right) =2\left( \cos \frac{\pi}{6} \sin x + \sin \frac{\pi}{6} \cos x\right) =...}\)

Teraz zwijamy
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

rownanie trygono. z parametrem

Post autor: major37 »

Na jakiej podstawię chcesz to zwinąć ?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

rownanie trygono. z parametrem

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ ...=2 \sin \left( x+ \frac{\pi}{6} \right)}\)

Patrz funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

rownanie trygono. z parametrem

Post autor: major37 »

No tak :d Widzę już Dzięki
ODPOWIEDZ