proste równanie trygonometryczne a odp inna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

proste równanie trygonometryczne a odp inna

Post autor: major37 »

Mam do rozwiązania takie równanie. Już po przekształceniach doszedłem do \(\displaystyle{ 2 \sin x \cos x=0}\) więc \(\displaystyle{ \sin x =0 \vee \cos x=0}\) dalej \(\displaystyle{ x=k \pi \vee x= \frac{ \pi}{2}+k \pi}\) A w odpowiedziach jest jedna odpowiedź \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi}{2} \cdot k}\) Dlaczego ?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

proste równanie trygonometryczne a odp inna

Post autor: Nakahed90 »

Te odpowiedzi są równoważne.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

proste równanie trygonometryczne a odp inna

Post autor: major37 »

A powiesz jak dojść do przekształcenia w odpowiedzi z tych moich ?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

proste równanie trygonometryczne a odp inna

Post autor: Nakahed90 »

Spróbuj swoje rozwiązania zaznaczyć na osi i zobacz czy da się to w jeden wzór zwinąć.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

proste równanie trygonometryczne a odp inna

Post autor: major37 »

Dzięki
ODPOWIEDZ