Potęga z trygonometrią
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 24 lis 2011, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 1 raz
Potęga z trygonometrią
Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2 \sqrt{5} }{5}}\). Oblicz \(\displaystyle{ 2 ^{5-\tg \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2012, o 20:12 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości (poprawa zapisu funkcji elementarnych).
Powód: Poprawa wiadomości (poprawa zapisu funkcji elementarnych).
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Potęga z trygonometrią
Z jedynki trygonometrycznej wyznacz wartość \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) (wartość ta jest dodatnia, bo kąt jest ostry).
Potem skorzystaj z odpowiedniej tożsamości i wyznacz wartość \(\displaystyle{ \tg\alpha}\).
Potem skorzystaj z odpowiedniej tożsamości i wyznacz wartość \(\displaystyle{ \tg\alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 1 lut 2012, o 20:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: StW/Kr
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 11 razy
Potęga z trygonometrią
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\sqrt{1-\frac{20}{25}}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha=\frac{\sqrt{5}} {5}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha =\frac{2\sqrt{5}}{5} \cdot \frac{5}{\sqrt{5}}=2}\)
\(\displaystyle{ 2^{5-2}=2^{3}=8}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha=\frac{\sqrt{5}} {5}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha =\frac{2\sqrt{5}}{5} \cdot \frac{5}{\sqrt{5}}=2}\)
\(\displaystyle{ 2^{5-2}=2^{3}=8}\)