Witam. Mam problem w rozwiązaniu równania:
\(\displaystyle{ (\cos{x}-\sin{x})^{2}+\tg{x}=2*\sin^{2}x}\)
Po zastosowaniu wzorów skróconego mnożenia oraz na sinusa i cosinusa podwojonego argumentu doprowadzam do postaci:
\(\displaystyle{ \sin{2x}+\cos{2x}=\tg{x}}\)
Jak to dalej ruszyć?
Rozwiąż równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ x\ne\frac{\pi}{2}+k\pi\\
(\cos{x}-\sin{x})^{2}+\tg{x}=2\sin^{2}x\\
(\cos{x}-\sin{x})^{2}\cos x+\sin x=2\sin^{2}x\cos x\\
(1-2\sin x\cos{x})\cos x+\sin x-2\sin^{2}x\cos x=0\\
(1-2\sin x\cos{x})\cos x+(1-2\sin x\cos x)\sin x=0\\
(1-2\sin x\cos{x})(\cos x+\sin x)=0\\
(1-\sin 2x)(\cos x+\sin x)=0\\}\)
no i chyba już łatwo
(\cos{x}-\sin{x})^{2}+\tg{x}=2\sin^{2}x\\
(\cos{x}-\sin{x})^{2}\cos x+\sin x=2\sin^{2}x\cos x\\
(1-2\sin x\cos{x})\cos x+\sin x-2\sin^{2}x\cos x=0\\
(1-2\sin x\cos{x})\cos x+(1-2\sin x\cos x)\sin x=0\\
(1-2\sin x\cos{x})(\cos x+\sin x)=0\\
(1-\sin 2x)(\cos x+\sin x)=0\\}\)
no i chyba już łatwo
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Trochę na siłę, ale idzie: korzystamy ze wzorów
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{2\tan\frac{\alpha}{2}}{1+\tan^2\frac{\alpha}{2}}\
\sin\alpha=\frac{1-\tan^2\frac{\alpha}{2}}{1+\tan^2\frac{\alpha}{2}}}\)
wtedy dla \(\displaystyle{ \alpha=2x}\) dostaniemy
\(\displaystyle{ \sin2x=\frac{2\tan x}{1+\tan^2x}\ \cos2x=\frac{1-\tan^2x}{1+\tan^2x}}\)
Podstawiając to do równania otrzymamy
\(\displaystyle{ \tan x=\frac{2\tan x}{1+\tan^2x}+\frac{1-\tan^2x}{1+\tan^2x}\Big|\cdot(1+\tan^2x)}\)
\(\displaystyle{ \tan x+\tan^3x=2\tan x+1-\tan^2x}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ \tan x=t}\) i porządkujemy
\(\displaystyle{ t^3+t^2-t-1=0}\)
Jeden pierwiastek to \(\displaystyle{ 1}\), dzielimy i wracamy do \(\displaystyle{ x}\).
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{2\tan\frac{\alpha}{2}}{1+\tan^2\frac{\alpha}{2}}\
\sin\alpha=\frac{1-\tan^2\frac{\alpha}{2}}{1+\tan^2\frac{\alpha}{2}}}\)
wtedy dla \(\displaystyle{ \alpha=2x}\) dostaniemy
\(\displaystyle{ \sin2x=\frac{2\tan x}{1+\tan^2x}\ \cos2x=\frac{1-\tan^2x}{1+\tan^2x}}\)
Podstawiając to do równania otrzymamy
\(\displaystyle{ \tan x=\frac{2\tan x}{1+\tan^2x}+\frac{1-\tan^2x}{1+\tan^2x}\Big|\cdot(1+\tan^2x)}\)
\(\displaystyle{ \tan x+\tan^3x=2\tan x+1-\tan^2x}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ \tan x=t}\) i porządkujemy
\(\displaystyle{ t^3+t^2-t-1=0}\)
Jeden pierwiastek to \(\displaystyle{ 1}\), dzielimy i wracamy do \(\displaystyle{ x}\).