równania trygonometryczne początek
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
równania trygonometryczne początek
Mam rozwiązać równania trygonometryczne(dopiero się ich uczę ). Proszę o małe wytłumaczenie. Dodam że umiem to. jeśli liczba p jest rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ \sin x=a}\) to rozwiązaniem jest każda liczba \(\displaystyle{ x=p+2k \pi}\) oraz każda liczba \(\displaystyle{ x= \pi -p+2k \pi}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\). Jeszcze \(\displaystyle{ \cos x=a}\) to \(\displaystyle{ x=p+2k \pi}\) oraz \(\displaystyle{ x=-p+2k \pi}\). I dla \(\displaystyle{ \tg x=a}\) to \(\displaystyle{ x=p+k \pi}\). Wezmę kilka przykładów;
a) \(\displaystyle{ \sin x=0}\)
b) \(\displaystyle{ \cos x=-1}\)
c)\(\displaystyle{ \tg x=1}\)
d) \(\displaystyle{ \sin x= \frac{1}{2}}\)
I co tutaj trzeba zrobić ?
a) \(\displaystyle{ \sin x=0}\)
b) \(\displaystyle{ \cos x=-1}\)
c)\(\displaystyle{ \tg x=1}\)
d) \(\displaystyle{ \sin x= \frac{1}{2}}\)
I co tutaj trzeba zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
równania trygonometryczne początek
czyli w pierwszym przykładzie ta pozioma linia przecina wykres w miejscach zerowych. np. \(\displaystyle{ - \pi,0, \pi}\) itp. I co z tym zrobić ? W drugim jest styczna do wykresu f. cosinus np dla argumentów \(\displaystyle{ - \pi, \pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równania trygonometryczne początek
Dobrze kombinujesz.
a) zwijasz (bo widzisz, że rozwiązania powtarzają się co \(\displaystyle{ \pi}\)) do postaci
\(\displaystyle{ x=0+k\pi}\) (gdzie k jest całkowite)
b) podobnie - ale tu rozwiązania powtarzają się co \(\displaystyle{ 2\pi}\).
a) zwijasz (bo widzisz, że rozwiązania powtarzają się co \(\displaystyle{ \pi}\)) do postaci
\(\displaystyle{ x=0+k\pi}\) (gdzie k jest całkowite)
b) podobnie - ale tu rozwiązania powtarzają się co \(\displaystyle{ 2\pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
równania trygonometryczne początek
To co ja napisałem w pierwszym poście to rozwiązaniem są dwa iksy. I teraz za to \(\displaystyle{ p}\) wstawiamy zero czy co ?-- 9 lut 2012, o 10:38 --mówię o pierwszym przykładzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
równania trygonometryczne początek
Możesz zapisać dwoma "seriami" rozwiązań w a) tak jak chcesz tj. \(\displaystyle{ x=0+2k\pi=2k\pi \vee x=\pi-0+2k\pi=\pi+2k\pi}\), ale to da się też zapisać za pomocą jednej serii \(\displaystyle{ x=k\pi}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą całkowitą.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
równania trygonometryczne początek
Dobra obejrzałem jeszcze filmik i mniej więcej zaczynam czaić o co tu chodzi. Teraz gdy mam \(\displaystyle{ \sin 5x=1}\) To już chyba nie rysuję wykresu i patrzę gdzie się przetnie pozioma linia \(\displaystyle{ y=1}\). Co ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równania trygonometryczne początek
Podstaw \(\displaystyle{ 5x=t}\); radzę rysować; potem wrócić do podstawienia.
Ps. Właśnie z podstawianiem było pod linkiem.
Ps. Właśnie z podstawianiem było pod linkiem.