obliczanie tg 105

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

obliczanie tg 105

Post autor: major37 »

Mam policzyć \(\displaystyle{ \tg 105 ^{o}}\) więc robię \(\displaystyle{ \tg (90+15)=- \ctg 15=- \ctg (45-30)= \frac{ \ctg45 \cdot \ctg30+1}{ \ctg45- \ctg30}=- \frac{ \sqrt{3}+1 }{1- \sqrt{3} }=- \frac{(1+ \sqrt{3}) ^{2} }{1-3}}\) Wiem, że gdzieś jest dotąd błąd bo jak robię innym sposobem to mi wychodzi dobrze. A nie mogę się tutaj doszukać błedu. Widzicie go ?
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

obliczanie tg 105

Post autor: czekoladowy »

lepiej pokaż inny sposób
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

obliczanie tg 105

Post autor: mario54 »

\(\displaystyle{ - \ctg (45-30)= \frac{ \ctg45 \cdot \ctg30+1}{ \ctg45- \ctg30}}\)

Tu ci minus znikł na początku
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

obliczanie tg 105

Post autor: major37 »

No ale go potem dałem więc ? Wynik powinien być ujemny a wychodzi dodatni.
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

obliczanie tg 105

Post autor: mario54 »

A już wiem, źle podstawiłeś do wzoru \(\displaystyle{ \ctg( \alpha - \beta )}\) tam w mianowniku są na odwrót kąty najpierw \(\displaystyle{ \beta}\) później \(\displaystyle{ \alpha}\)

\(\displaystyle{ \ctg 15= \ctg (45-30)= \frac{ \ctg45 \cdot \ctg30+1}{ \ctg30- \ctg45}= \frac{ (\sqrt{3}+1)^{2} }{2}}\) czyli z minusem będzie jeszcze na początku i się zgadza

@ powołałem się na wikipedię
Ostatnio zmieniony 8 lut 2012, o 20:34 przez mario54, łącznie zmieniany 1 raz.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

obliczanie tg 105

Post autor: major37 »

Czyli jest błąd w vademecum operonowskim Dzięki
ODPOWIEDZ