Działanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mati24568
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 5 razy

Działanie trygonometryczne

Post autor: mati24568 »

Oblicz \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{ sin ^{3} \alpha } + 3cos ^3 \alpha}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ tg \alpha = 2}\)
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Działanie trygonometryczne

Post autor: Igor V »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=2 \\ \sin ^{2}\alpha +cos ^{2}\alpha=1 \end{cases}}\)

Wylicz i podstaw.
ODPOWIEDZ