Witam.
Mam problem z przykładem w pewnym zadaniu.
Zapisz w postaci iloczynowej wyrażenie: \(\displaystyle{ \sin {x}-\cos {x}}\)
Powinienem doprowadzić je do postaci:
\(\displaystyle{ \sin {3x}(1+2\cos {x})}\)
Stosuję wzór redukcyjny aby cosinus sprowadzić do sinusa, stosuję wzór na różnicę sinusów i wychodzi mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \sin {x}-\cos {x}=\\
\sin {x}-\sin \left( { \frac{\pi}{2}-x } \right) =\\
2 \cdot \cos \frac{x+ \frac{\pi}{2}-x }{2} \cdot \sin \frac{x- \frac{\pi}{2}+x }{2} =\\
2 \cdot \cos \frac{\pi}{4} \cdot \sin \left( x-\frac{\pi}{4} \right) =\\
\sqrt{2} \cdot \sin \left( x-\frac{\pi}{4} \right)}\)
Jak widać moje rozwiązanie różni się nieco od odpowiedzi. Po dalszym zastosowaniu wzoru na sinus różnicy wychodzę do punktu wyjścia. Jak należy to zrobić?
Postać iloczynowa
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Postać iloczynowa
Ostatnio zmieniony 7 lut 2012, o 21:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Postać iloczynowa
\(\displaystyle{ \sin {x}-\cos {x} \neq \sin {3x}(1+2\cos {x})}\)
Podstaw sobie np \(\displaystyle{ 45^o}\), po lewej wyjdzie \(\displaystyle{ 0}\) po prawej nie.
Podstaw sobie np \(\displaystyle{ 45^o}\), po lewej wyjdzie \(\displaystyle{ 0}\) po prawej nie.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Postać iloczynowa
Racja, źle przepisałem z odpowiedzi, powinno być \(\displaystyle{ \sin {3x}(1+2\cos {2x})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Postać iloczynowa
Nadal po prawej nie wyjdzie \(\displaystyle{ 0}\) jak podstawisz \(\displaystyle{ x=45^o}\)
Twoje rozwiązanie jest dobre
Twoje rozwiązanie jest dobre
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin%28x%29-cos%28x%29