oblicz wartość wyarżenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Simong
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 7 razy

oblicz wartość wyarżenia

Post autor: Simong »

\(\displaystyle{ \frac{2,7+sin{855^{\circ}}}{cos{45^{\circ}}+tg{43^{\circ}}\cdot ctg{43^{\circ}}}=\frac{2,7 +\frac{\sqrt{2}}{2}}{\frac{\sqrt{2}}{2}+43^{\circ}}}\)


Tak średnio to rozumiem bo wydaje mi się że tg ctg = 1 a skoro tak to tg ctg 43° to chyba równa sie 43 ° tak??

Wiesz, zaraz stuknie 70 postów, a działania piszesz jak nowo-zarejestrowany Aż głupio przypominać o LaTeXu. Calasilyar
jednocześnie chciałam upomnieć o pisaniu postów w odpowiednich tematach.gaga
Ostatnio zmieniony 12 lut 2007, o 21:10 przez Simong, łącznie zmieniany 3 razy.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

oblicz wartość wyarżenia

Post autor: wb »

tg43°ctg43°=1 a nie 43°!
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

oblicz wartość wyarżenia

Post autor: Calasilyar »

poza tym nie pisz nigdy:
Simong pisze:tg ctg = 1
przecież to nic nie znaczy. tgx i ctgx to funkcje, więc musisz podac argument!
ODPOWIEDZ