udowodnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ankaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 1 lut 2007, o 14:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 2 razy

udowodnij tożsamość

Post autor: Ankaz »

\(\displaystyle{ cos^4x+sin^4x=1-2sin^2xcos^2x}\)

Z góry dziękuję za pomoc
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

udowodnij tożsamość

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ L=(cos^{2}x+sin^{2}x)^{2}-2sin^{2}xcos^{2}x=1-2sin^{2}xcos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)

POZDRO
ODPOWIEDZ