Oblicz równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pankos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 16 lut 2010, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Płock
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz równanie trygonometryczne

Post autor: Pankos »

a) \(\displaystyle{ \sin 15^{o} \cdot \cos 15^{o} =}\)
b) \(\displaystyle{ \cos ^{2}22,5^{o} - \sin ^{2}22,5^{o} =}\)
c) \(\displaystyle{ \sin ^{2}75^{o} =}\)
d) \(\displaystyle{ \sin 23^{o} \cdot \cos 67^{o} - \sin 66^{o} \cdot \cos 21^{o} =}\)
e) \(\displaystyle{ \cos 66^{o} \cdot \sin 21^{o} - \sin 66^{o} \cdot \cos 21^{o} =}\)
f) \(\displaystyle{ \sin 82^{o} \cdot \sin 52^{o} + \cos 82^{o} \cdot \cos 52^{o} =}\)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2012, o 21:02 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin i \cos
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Oblicz równanie trygonometryczne

Post autor: Vardamir »

Funkcje podwojonego kąta oraz sumy i różnicy kątów.

Pankos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 16 lut 2010, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Płock
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz równanie trygonometryczne

Post autor: Pankos »

Podpunktów b i c nie potrafię, pozostałe zrobiłem.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Oblicz równanie trygonometryczne

Post autor: Vardamir »

b) jedynka trygonometryczna, a później funkcja połówki kąta
c) wzór redukcyjny, a później funkcja połówki kąta





Spróbuj sam, jak coś to Ci podam.
ODPOWIEDZ