Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Równanie trygonometryczne
Witam!
Serdecznie proszę o pomoc przy rozwiązaniu następującego równania:
\(\displaystyle{ \left( \tg x + \ctg x\right) ^{2}= 1}\)
Serdecznie proszę o pomoc przy rozwiązaniu następującego równania:
\(\displaystyle{ \left( \tg x + \ctg x\right) ^{2}= 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Równanie trygonometryczne
żeby było łatwiej:
\(\displaystyle{ \tg x=u\\
(\tg x + \ctg x)^2=1\\\\
(u+\frac{1}{u})^2=1\\
u^2+2 \cdot u \cdot \frac{1}{u}+(\frac{1}{u})^2=1\\\\
u^2 +(\frac{1}{u})^2=-1\\\\
u^4+1=-u^2\\
u^4+u^2+1=0}\)
brak rozwiązań
\(\displaystyle{ \tg x=u\\
(\tg x + \ctg x)^2=1\\\\
(u+\frac{1}{u})^2=1\\
u^2+2 \cdot u \cdot \frac{1}{u}+(\frac{1}{u})^2=1\\\\
u^2 +(\frac{1}{u})^2=-1\\\\
u^4+1=-u^2\\
u^4+u^2+1=0}\)
brak rozwiązań
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
Wynik dostałeś dobry, ale ze złego równania.kajus pisze: \(\displaystyle{ u^2+2 \cdot u \cdot \frac{1}{u}+(\frac{1}{u})^2=1\\\\
u^2 +(\frac{1}{u})^2=-1\\\\
u^4+1=-u^2\\
u^4+u^2+1=0}\)
brak rozwiązań
[edit] WSZYSTKICH PRZEPRASZAM - MÓJ BŁĄD (wcale nie krzyczę). Tylko ja wiem co widziałem.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2012, o 22:18 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
Popatrz na dwie pierwsze linijki cytowanego.
[edit] WSZYSTKICH PRZEPRASZAM - MÓJ BŁĄD (wcale nie krzyczę). Tylko ja wiem co widziałem.
[edit] WSZYSTKICH PRZEPRASZAM - MÓJ BŁĄD (wcale nie krzyczę). Tylko ja wiem co widziałem.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2012, o 22:19 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie trygonometryczne
Ja błędu w tych przekształceniach nie widzę, a jeśli go nie ma, to co za różnica z którego równania?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
A ja widzę - widocznie mam inne oczy.tatteredspire pisze:Ja błędu w tych przekształceniach nie widzę, a jeśli go nie ma, to co za różnica z którego równania?
Różnica - olbrzymia - z równania \(\displaystyle{ 2x+1=2x}\) też mam brak rozwiązań, a jak się to ma do zadania ?
Odp. Nijak.
[edit] WSZYSTKICH PRZEPRASZAM - MÓJ BŁĄD (wcale nie krzyczę). Tylko ja wiem co widziałem.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2012, o 22:19 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie trygonometryczne
Pisałem o przekształceniach równoważnych, a nie o dowolnych równaniach sprzecznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
A tam nie ma ,,równoważnych" - więc skąd miałem wiedzieć o czym piszesz.
[edit] WSZYSTKICH PRZEPRASZAM - MÓJ BŁĄD (wcale nie krzyczę). Tylko ja wiem co widziałem.
[edit] WSZYSTKICH PRZEPRASZAM - MÓJ BŁĄD (wcale nie krzyczę). Tylko ja wiem co widziałem.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2012, o 22:20 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie trygonometryczne
Pisałem o przekształceniach kajusa. Fakt, nie napisałem (wprost), że o jego przekształcenia mi chodzi, ale wydawało mi się, że to wynika z rozwijania się wątku z tym zadaniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
I nie musiałeś wprost.tatteredspire pisze:Pisałem o przekształceniach kajusa. Fakt, nie napisałem (wprost), ...
Ale jeśli ktoś zwraca uwagę, że coś nie gra (co do przekształceń kajusa) - czyli ,,przekształcenia nie są równoważne" ( też nie pisałem wprost) to warto się im przyjrzeć dokładnie (zanim się coś napisze).
[edit] WSZYSTKICH PRZEPRASZAM - MÓJ BŁĄD (wcale nie krzyczę). Tylko ja wiem co widziałem.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2012, o 22:20 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Równanie trygonometryczne
piasek101, po prostu wskaż ten błąd i po sprawie. Jeżeli zaś chcesz pozwolić innym szukać błędu na własną rękę, to wykorzystaj tagi [ hide ]
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
Autor wątku pytał - dostał odpowiedź (i żadnej sprawy nie ma bo się dalej nie interesuje) - skąd miałem wiedzieć, że to takie trudne.
[edit] WSZYSTKICH PRZEPRASZAM - MÓJ BŁĄD (wcale nie krzyczę). Tylko ja wiem co widziałem.
[edit] WSZYSTKICH PRZEPRASZAM - MÓJ BŁĄD (wcale nie krzyczę). Tylko ja wiem co widziałem.