prosta fukncja cyklometryczna - jak skończyć?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
hannnibal2007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 9 sty 2012, o 01:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk

prosta fukncja cyklometryczna - jak skończyć?

Post autor: hannnibal2007 »

witam! mam problem z dosyć prostą funkcją, otóż:

\(\displaystyle{ y=\arcsin \left( \cos \frac{53}{7} \pi \right) +\arccot \left( \ctg \frac{85}{7} \pi \right)}\)

zaczynam tak:

\(\displaystyle{ y_{1}=\arcsin \left( \cos \frac{53}{7} \pi \right)}\)
\(\displaystyle{ y_{1}=\arcsin \left( \cos \left( 7 \pi + \frac{4}{7} \pi \right)}\)
\(\displaystyle{ y_{1}=\arcsin \left( \cos \frac{11}{7} \pi \right)}\)

\(\displaystyle{ y_{1} \in \left\langle - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right\rangle}\)

\(\displaystyle{ \sin y_{1}=\cos \left( \frac{11}{7} \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin y_{1}=\sin \left( \frac{ \pi }{2} - \frac{11}{7} \right)}\)

i tu mam problem: co mam zrobić dalej z liczbą nieparzystą w mianowniku?

\(\displaystyle{ \sin y_{1}=????}\)
Ostatnio zmieniony 3 lut 2012, o 19:30 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ