Arc tg y

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Czerx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 lut 2012, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy

Arc tg y

Post autor: Czerx »

Mam pewne zadanie z fizy w którym wychodzi wynik:

\(\displaystyle{ arc \ tg \ y \ = \ \sqrt{ \frac{2gh}{V} } \ = \ 17^{o} 4^{'}}\) (17 stopni i 4 minuty)

Nie wiem jak wyszło te 17 i 4. Trzeba zamienić arc tg y na jakiś ułamek i pomnożyć przez ten pierwiastek ? A tak w ogóle te y to na pewno igrek czy może gamma ? I co to jest te arc ?

Dodam jeszcze, że:

\(\displaystyle{ g=9,81 \ h=300m \ V=250 \frac{m}{s}}\)

Z góry dziękuję za pomoc życzliwemu internaucie
Awatar użytkownika
pawex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kuj-pom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 28 razy

Arc tg y

Post autor: pawex9 »

arc tg to funkcja odwrotna go tg
np.
\(\displaystyle{ tg(45)=1}\)
\(\displaystyle{ arctg(1)=45}\)
ODPOWIEDZ