Dziedzina, zbiór wartości i monotoniczność funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Dziedzina, zbiór wartości i monotoniczność funkcji

Post autor: matematykapl »

Podaj dziedzinę, zbiór wartości i przedziały monotoniczności funkcji: \(\displaystyle{ y = 1 + \left| tgx\right|}\).

Wyszło mi: \(\displaystyle{ D = (- \frac{ \pi }{2} + k\pi; \frac{ \pi }{2} + k\pi), k \in C; Y = <1; + \infty)}\)
Funkcja jest rosnąca w \(\displaystyle{ (\pi +k\pi; \frac{\pi}{2} + k\pi)}\), malejąca w \(\displaystyle{ (\frac{\pi}{2} + k\pi; k\pi)}\) - dobrze?
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Dziedzina, zbiór wartości i monotoniczność funkcji

Post autor: chris_f »

Dobrze, tylko ten zapis przy funkcji rosnącej jest nieprawidłowy, u Ciebie wychodzi, że lewy koniec przedziału \(\displaystyle{ \pi+k\pi}\) masz większy od prawego \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}+k\pi}\), wystarczy, że lewy koniec weźmiesz równy \(\displaystyle{ k\pi}\).
ODPOWIEDZ