Mam takie trzy równania:
1.\(\displaystyle{ (cosx - sinx)^2 + tgx = 2sin^2x}\)
2.\(\displaystyle{ (1-tgx) (1 + sin2x) = 1 + tgx}\)
3.\(\displaystyle{ sinx tgx - \sqrt[2]{3} = tgx - \sqrt[2]{3}sinx}\)
równania trygonometryczne
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
równania trygonometryczne
2)
\(\displaystyle{ cos2\alpha+sin2\alpha=1+2tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ tg\frac{\alpha}{2}=\frac{1-cos}{sin\alpha}}\)
\(\displaystyle{ cos2\alpha+sin2\alpha=1+2tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ tg\frac{\alpha}{2}=\frac{1-cos}{sin\alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
równania trygonometryczne
1)
\(\displaystyle{ (cosx - sinx)^2 + tgx = 2sin^2x \\
x\neq\frac{\pi}{2}+k\pi\\
cos2x-sin2x+tgx=0\\
\frac{cosxcos2x-cosxsin2x+sinx}{cosx}=0}\)
\(\displaystyle{ cosxcos2x-cosxsin2x+sinx=0\\
cosx-sinx=0\\
sin(x-\frac{\pi}{4})=0\\
x=\frac{\pi}{4}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ (cosx - sinx)^2 + tgx = 2sin^2x \\
x\neq\frac{\pi}{2}+k\pi\\
cos2x-sin2x+tgx=0\\
\frac{cosxcos2x-cosxsin2x+sinx}{cosx}=0}\)
\(\displaystyle{ cosxcos2x-cosxsin2x+sinx=0\\
cosx-sinx=0\\
sin(x-\frac{\pi}{4})=0\\
x=\frac{\pi}{4}+k\pi}\)
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin x tg x - \sqrt{3}=tg x - \sqrt{3} \sin x \\ \sin x tg x - tg x + \sqrt{3} \sin x - \sqrt{3}=0 \\ tg x ( \sin x -1)+ \sqrt{3} ( \sin x -1)=0 \\ ( \sin x -1)( tg x + \sqrt{3})=0 \\ \sin x =1 \tg x = -\sqrt{3}}\)
Myślę, że dalej już sobie poradzisz.
Myślę, że dalej już sobie poradzisz.