Oblicz kąt alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
aleP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 21 razy

Oblicz kąt alfa

Post autor: aleP »

Mam zadanie z wektorami gdzie muszę obliczyć kąt pomiędzy nimi. Nic trudnego ale problem się pojawia na końcu. A mianowicie dochodzę do rozwiązania:

\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{7}{ \sqrt{84} }}\)

Odpowiedź do zadania jest w formie takiej:

\(\displaystyle{ \alpha = arccos \frac{7}{ \sqrt{84} }}\)

Wytłumaczy mi ktoś tylko w jaki sposób to jest przekształcone?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz kąt alfa

Post autor: piasek101 »

W liceum możesz zostawić tak jak masz.

Na studiach czytasz o ,,funkcje cyklometryczne".
ODPOWIEDZ