Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \sin ^{2}x - \cos ^{2}x - 3\sin x + 2 = 0}\).
Nie wiem, jak zabrać się za to zadanie. Dotarłem do \(\displaystyle{ 2\sin ^{2}x - 3\sin x = -1}\) i dalej nie wiem, co z tym zrobić. Bardzo proszę o pomoc.
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 3 lut 2012, o 13:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Rozwiąż równanie
Faktycznie, nie zauważyłem tego, wielkie dzięki.
Dobra \(\displaystyle{ x _{1} = 0,5 \wedge x _{2} = 1}\) Teraz podstawić. Jak mam to podstawić? Normalnie wymnożyć?
Dobra \(\displaystyle{ x _{1} = 0,5 \wedge x _{2} = 1}\) Teraz podstawić. Jak mam to podstawić? Normalnie wymnożyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Rozwiąż równanie
Jak to podstawić? Nie wystarczy, że \(\displaystyle{ t _{1} = 0,5 \wedge t _{2} = 1}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Rozwiąż równanie
No i chodzi o konkretne \(\displaystyle{ x}\) w całej dziedzinie? Czyli: \(\displaystyle{ \left\{ \frac{\pi}{2} + 2k\pi; \frac{\pi}{6} + 2k\pi; \frac{5}{6}\pi + 2k\pi \right\}}\) - tak ma być?
Ostatnio zmieniony 3 lut 2012, o 13:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.