Mam dwa zadanka:
1.Wiadomo,że \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\) są kątami ostrymi i \(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{5}{7}, cos\beta = \frac{3}{4}, sin\gamma = \frac{\sqrt[2]{5}}{3}}\). Który z podanych kątów ma największą miarę, a który najmniejszą? Odpowiedź uzasadnij.
Własności f. tryg.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Własności f. tryg.
Największą miarę ma kąt \(\displaystyle{ \gamma}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}\gamma=1-sin^{2}\gamma}\)
\(\displaystyle{ cos\gamma=\frac{2}{3}}\)
Funkcja cosinus w przedziale \(\displaystyle{ (0;\frac{\pi}{2})}\) jest funkcją malejącą więc im większy kąt tym mniejsza wartosć funkcji i odwrotnie - im mniejszy kąt tym większa wartość funkcji. Zachodzi więc:
\(\displaystyle{ \gamma>\beta>\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}\gamma=1-sin^{2}\gamma}\)
\(\displaystyle{ cos\gamma=\frac{2}{3}}\)
Funkcja cosinus w przedziale \(\displaystyle{ (0;\frac{\pi}{2})}\) jest funkcją malejącą więc im większy kąt tym mniejsza wartosć funkcji i odwrotnie - im mniejszy kąt tym większa wartość funkcji. Zachodzi więc:
\(\displaystyle{ \gamma>\beta>\alpha}\)