Mam takie zadanka:
1.Korzystając ze wzoru: \(\displaystyle{ sin3\alpha = 3sin\alpha - 4sin^3\alpha}\), wykaż, ze liczba \(\displaystyle{ sin10^o}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 8x^3 - 6x+1}\)
2.Sprawdź czy dana równość jest tożsamością trygonometryczną:
a) \(\displaystyle{ \frac{4cos2x}{ctg^2x-tg^2x} = sin^22x}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{1 + sin4x}{cos4x} = \frac{1+2tgx}{1-2tgx}}\)
tryg.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
tryg.
Zad.1
\(\displaystyle{ W(sin10^{\circ})=0}\)
\(\displaystyle{ W(sin10^{\circ})=8*sin^{3}10^{\circ}-6sin10^{\circ}+1}\)
\(\displaystyle{ 8*sin^{3}10^{\circ}-6sin10^{\circ}+1=0}\)
\(\displaystyle{ 8*sin^{3}10^{\circ}-6sin10^{\circ}=-1}\)
\(\displaystyle{ -2(3sin10^{\circ}-4sin^{3}10^{\circ})=-1}\)
\(\displaystyle{ 3sin10^{\circ}-4sin^{3}10^{\circ}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin30^{\circ}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\frac{1}{2}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ W(sin10^{\circ})=0}\)
\(\displaystyle{ W(sin10^{\circ})=8*sin^{3}10^{\circ}-6sin10^{\circ}+1}\)
\(\displaystyle{ 8*sin^{3}10^{\circ}-6sin10^{\circ}+1=0}\)
\(\displaystyle{ 8*sin^{3}10^{\circ}-6sin10^{\circ}=-1}\)
\(\displaystyle{ -2(3sin10^{\circ}-4sin^{3}10^{\circ})=-1}\)
\(\displaystyle{ 3sin10^{\circ}-4sin^{3}10^{\circ}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin30^{\circ}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\frac{1}{2}}\)
POZDRO
Ostatnio zmieniony 9 lut 2007, o 15:25 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
tryg.
2. Będe tu korzystał z wzorów na sinus i cosinów podwojonego argumentu.
\(\displaystyle{ \frac{ 4 \cos 2x}{ ctg^2 x - tg^2 x}= \frac{ 4 \cos 2x}{ \frac{ \cos^2 x}{ \sin^2 x} - \frac{ \sin^2 x}{ \cos^2 x }}=\frac{ 4 ( \cos^2 x - \sin^2 x }{ \frac{ \cos^4 x - \sin^4 x}{ \sin^2 x \cos^2 x }}= \frac{ 4 ( \cos^2 x - \sin^2 x ) \sin^2 x \cos^2 x }{ \cos^4 x - \sin^ 4 x}= \frac{ ( \cos^2 x - \sin^ 2x) 4 \sin^2 x \cos^2 x }{ ( \cos^2 x - \sin^2 x)( \cos^2 x + \sin^2 x)}= 4 \sin^2 x \cos^2 x= ( 2 \sin x \cos x)^2 = \sin^2 2x}\)
b) popatrz tutaj.
\(\displaystyle{ \frac{ 4 \cos 2x}{ ctg^2 x - tg^2 x}= \frac{ 4 \cos 2x}{ \frac{ \cos^2 x}{ \sin^2 x} - \frac{ \sin^2 x}{ \cos^2 x }}=\frac{ 4 ( \cos^2 x - \sin^2 x }{ \frac{ \cos^4 x - \sin^4 x}{ \sin^2 x \cos^2 x }}= \frac{ 4 ( \cos^2 x - \sin^2 x ) \sin^2 x \cos^2 x }{ \cos^4 x - \sin^ 4 x}= \frac{ ( \cos^2 x - \sin^ 2x) 4 \sin^2 x \cos^2 x }{ ( \cos^2 x - \sin^2 x)( \cos^2 x + \sin^2 x)}= 4 \sin^2 x \cos^2 x= ( 2 \sin x \cos x)^2 = \sin^2 2x}\)
b) popatrz tutaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
tryg.
Czy w drugim nie powinno być:soku11 pisze:\(\displaystyle{ -2(3sin10^{\circ})-4sin^{3}10^{\circ})=-1\\
3sin10^{\circ})-4sin^{3}10^{\circ}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3sin10^{\circ})+2sin^{3}10^{\circ}=\frac{1}{2}}\)?
Bo chyba dzielisz obie strony przez \(\displaystyle{ -2}\).