Wykazanie tożsamości trygonometrycznej.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Wykazanie tożsamości trygonometrycznej.
Witam. Muszę wykazać te tożsamości:
a)\(\displaystyle{ 1+sin \alpha =(sin \frac{ \alpha }{2}+cos \frac{ \alpha }{2}) ^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ cos \alpha =cos ^{2} \frac{ \alpha }{2}-sin ^{2} \frac{ \alpha }{2}}\)
c) \(\displaystyle{ sin \alpha tg( \alpha + \frac{ \pi }{2}) + 2cos \alpha =sin \alpha}\)
Mogę prosić o wskazówki? Pozdrawiam.
a)\(\displaystyle{ 1+sin \alpha =(sin \frac{ \alpha }{2}+cos \frac{ \alpha }{2}) ^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ cos \alpha =cos ^{2} \frac{ \alpha }{2}-sin ^{2} \frac{ \alpha }{2}}\)
c) \(\displaystyle{ sin \alpha tg( \alpha + \frac{ \pi }{2}) + 2cos \alpha =sin \alpha}\)
Mogę prosić o wskazówki? Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Wykazanie tożsamości trygonometrycznej.
\(\displaystyle{ 1+sin \alpha =(sin \frac{ \alpha }{2}+cos \frac{ \alpha }{2}) ^{2}
\\
1+sin \alpha =\sin ^2 \frac{ \alpha }{2}+2\sin \frac{ \alpha }{2}\cos \frac{ \alpha }{2}+\cos ^2 \frac{ \alpha }{2}\\
1+sin \alpha =(\sin ^2 \frac{ \alpha }{2}+\cos ^2 \frac{ \alpha }{2})+2\sin \frac{ \alpha }{2}\cos \frac{ \alpha }{2}\\
1+sin \alpha =1+\sin (2 \cdot \frac{ \alpha }{2})\\
1+sin \alpha=1+sin \alpha\\
L=P}\)-- 28 sty 2012, o 18:04 --\(\displaystyle{ \cos \alpha =\cos (\frac{ \alpha }{2}+\frac{ \alpha }{2})=\cos \frac{ \alpha }{2} \cdot \cos \frac{ \alpha }{2}-\sin \frac{ \alpha }{2} \cdot \sin \frac{ \alpha }{2}=\cos ^2 \frac{ \alpha }{2}-\sin ^2 \frac{ \alpha }{2}}\)
\\
1+sin \alpha =\sin ^2 \frac{ \alpha }{2}+2\sin \frac{ \alpha }{2}\cos \frac{ \alpha }{2}+\cos ^2 \frac{ \alpha }{2}\\
1+sin \alpha =(\sin ^2 \frac{ \alpha }{2}+\cos ^2 \frac{ \alpha }{2})+2\sin \frac{ \alpha }{2}\cos \frac{ \alpha }{2}\\
1+sin \alpha =1+\sin (2 \cdot \frac{ \alpha }{2})\\
1+sin \alpha=1+sin \alpha\\
L=P}\)-- 28 sty 2012, o 18:04 --\(\displaystyle{ \cos \alpha =\cos (\frac{ \alpha }{2}+\frac{ \alpha }{2})=\cos \frac{ \alpha }{2} \cdot \cos \frac{ \alpha }{2}-\sin \frac{ \alpha }{2} \cdot \sin \frac{ \alpha }{2}=\cos ^2 \frac{ \alpha }{2}-\sin ^2 \frac{ \alpha }{2}}\)
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Wykazanie tożsamości trygonometrycznej.
A jak by było z c? Mam jeszcze taki przykład i utknąłem:
\(\displaystyle{ sin ^{4} \alpha +cos ^{4} \alpha =1- \frac{sin ^{2} 2 \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ (sin ^{2} \alpha +cos^{2} \alpha) ^{2}-2cos^{2}sin^{2}=1- \frac{sin ^{2} 2 \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ 1- 2cos^{2} \alpha sin^{2} \alpha = 1- \frac{sin ^{2} 2 \alpha }{2}}\)
Co teraz zrobić by poszło sprawnie?
\(\displaystyle{ sin ^{4} \alpha +cos ^{4} \alpha =1- \frac{sin ^{2} 2 \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ (sin ^{2} \alpha +cos^{2} \alpha) ^{2}-2cos^{2}sin^{2}=1- \frac{sin ^{2} 2 \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ 1- 2cos^{2} \alpha sin^{2} \alpha = 1- \frac{sin ^{2} 2 \alpha }{2}}\)
Co teraz zrobić by poszło sprawnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Wykazanie tożsamości trygonometrycznej.
Zastosuj wzór na sinus podwojonego kąta.Co teraz zrobić by poszło sprawnie?
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Wykazanie tożsamości trygonometrycznej.
Dodam jeszcze, że polecenie jest: "Sprawdź czy dana równość jest tożsamością", przepraszam za zamieszanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Wykazanie tożsamości trygonometrycznej.
w c) zastosuj wzór redukcyjny. Podpowiem, że nie jest prawdziwa.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Wykazanie tożsamości trygonometrycznej.
A właśnie, c) już zrobiłem wcześniej i wyszło. Okej, póki co dzięki. Mam jeszcze następne zadanie, podejrzewam, że jeszcze zwrócę się o pomoc.