Obliczyć wartość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

Obliczyć wartość

Post autor: breti »

Obliczyć \(\displaystyle{ \sin(2 \alpha + \frac{7 \pi }{4} )}\), jeśli\(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{2}{3}}\):
A)\(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{2} }{13}}\)
B)\(\displaystyle{ \frac{8 \sqrt{2} }{13}}\)
C)\(\displaystyle{ \frac{15 \sqrt{2} }{26}}\)
D)\(\displaystyle{ \frac{17 \sqrt{2} }{26}}\)
( może być kilka prawidłowych odpowiedzi)

MI wyszła odpowiedź d lecz nie jestem pewna;/
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczyć wartość

Post autor: anna_ »

Mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{7 \sqrt{2} }{26}}\), czyli poprawnej odpowiedzi nie ma
ODPOWIEDZ