Oblicz

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Oblicz

Post autor: grzegorz87 »

Oblicz:
\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{8}}\)
Przypuszczam, że trzeba tutaj skorzystać z funkcji trygonometrycznej sumy i różnicy, ale nie umiem tego sinusa przedstawić w znanych kątach
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Oblicz

Post autor: Tristan »

Skorzytam tutaj z wzoru \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{2} x= \sqrt{ \frac{ 1 - \cos x }{2}}}\). Mamy więc \(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi}{8}= \sin \frac{1}{2} \frac{ \pi}{4}= \sqrt{ \frac{ 1 - \cos \frac{\pi}{4}}{2}}= \sqrt{ \frac{ 1 - \frac{ \sqrt{2}}{2}}{2}}=\sqrt{ \frac{ 2 - \sqrt{2}}{4}}= \frac{ \sqrt{2- \sqrt{2}} }{2}}\)
ODPOWIEDZ