Witam
Poznalismy na lekcji metoda zapamietania wszystkich wzorow redukcyjnych.
Niestety nie bardzo pamietam o co w niej chodzilo, mam kilka watpliwosci co do tego.
W pierwszym kroku nalezy okreslic w jakiej cwiartce znajduje sie kat.
I tutaj mam pierwszy problem, jesli mam
\(\displaystyle{ \sin620 = \sin260 = \sin(360-100)}\)
to jak mam okreslic cwiartke?
Mam patrzec na caly kat(620) z czego wynikaloby ze jest to cwiartka 3 czy na to po rozbiciu czyli (360-100) i tutaj patrzac na 360 czyli cwiartka 4?
W drugim kroku mam zanotowane ze przy katach 90 i 270 zachodzi kofunkcja.
Wiec majac:
\(\displaystyle{ \sin620 = \sin260 = \sin(360-100)}\)
jak mam to dalej rozpisac?
Bardzo prosze o wytlumaczenie tej metody : )
Metoda zapamietania wzorow redukcyjnych
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
Metoda zapamietania wzorow redukcyjnych
"Pierwsza reguła to jeżeli kąt występujący na początku jest
nieparzystą wielokrotnością kąta prostego 90 stopni np. 90 st. 270 st.), to funkcja zmienia
nazwę na kofunkcję, a więc sinus przechodzi w cosinus, cosinus w sinus, tangens w cotangens, a
cotangens w tangens. Jeżeli kąt jest parzystą wielokrotnością kąta prostego (np. 180 st., 360st.),
to funkcja nie zmienia nazwy. Druga reguła to ustalenie ćwiartki kąta (np. 90 st. + alfa
to kąt ćw. II) w celu ustalenia znaku"
Ale najlepiej gdybyś umiał odczytywać rysując okrąg trygonometryczny.
nieparzystą wielokrotnością kąta prostego 90 stopni np. 90 st. 270 st.), to funkcja zmienia
nazwę na kofunkcję, a więc sinus przechodzi w cosinus, cosinus w sinus, tangens w cotangens, a
cotangens w tangens. Jeżeli kąt jest parzystą wielokrotnością kąta prostego (np. 180 st., 360st.),
to funkcja nie zmienia nazwy. Druga reguła to ustalenie ćwiartki kąta (np. 90 st. + alfa
to kąt ćw. II) w celu ustalenia znaku"
Ale najlepiej gdybyś umiał odczytywać rysując okrąg trygonometryczny.