Równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Równanie

Post autor: grzegorz87 »

Rozwiąż równanie
sin4x=cos2x
Nie wiem co mam zrobic z tym sin4x
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Równanie

Post autor: przemk20 »


sin4x-cos2x=0 stosujesz wzor na sinus podwojonego kata
2*sin2x*cos2x-cos2x=0
2*cos2x(sin2x-0.5)=0

Pozdrawiam
Stelmerski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 lut 2007, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głoskłów-Letnisko

Równanie

Post autor: Stelmerski »

Siema kurde jak najłątwiej sie nauczyc cos sin itp. pomoze mi ktos?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Równanie

Post autor: Tristan »

Może przejrzyj zbiór zadań w dziale "funkcje trygonometryczne". A jeśli masz jakieś konkretne pytania, to pisz śmiało
ODPOWIEDZ