Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{4}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ 3 + 2tg ^{2} \alpha}\)
Wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
Wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ tg^{2} \alpha= \frac{sin^{2}\alpha}{cos^{2}\alpha}}\);
\(\displaystyle{ cos^{2}\alpha=1-sin^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}\alpha=1-sin^{2}\alpha}\)