Suma cosinusów
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Suma cosinusów
Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos\beta+\cos\gamma \le \frac{3}{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma=180^{o}}\), \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma<180^{o}}\) (to znaczy są kątami w trójkącie)
\(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos\beta+\cos\gamma \le \frac{3}{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma=180^{o}}\), \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma<180^{o}}\) (to znaczy są kątami w trójkącie)
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
Suma cosinusów
Na starcie przerzuć wszystko na jedną stronę.
Przedstaw jeden kąt jako: \(\displaystyle{ \pi-\alpha-\beta}\). Potem skorzystaj ze wzorów reukcyjnych dla cosinusa. Ważne jest też takie coś:
\(\displaystyle{ cos(\alpha+\beta)=cos(2* \frac{\alpha+\beta}{2})=cos^{2}(\frac{\alpha+\beta}{2})-sin^{2}(\frac{\alpha+\beta}{2})}\). Potem będzie już łatwiej.
Przedstaw jeden kąt jako: \(\displaystyle{ \pi-\alpha-\beta}\). Potem skorzystaj ze wzorów reukcyjnych dla cosinusa. Ważne jest też takie coś:
\(\displaystyle{ cos(\alpha+\beta)=cos(2* \frac{\alpha+\beta}{2})=cos^{2}(\frac{\alpha+\beta}{2})-sin^{2}(\frac{\alpha+\beta}{2})}\). Potem będzie już łatwiej.
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Suma cosinusów
\(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos\beta-\cos^{2}(\frac{\alpha+\beta}{2})+\sin^{2}(\frac{\alpha+\beta}{2})-\frac{3}{2} \le 0}\)
No i....?
No i....?
-
- Użytkownik
- Posty: 1668
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 448 razy
Suma cosinusów
Warto by było dążyć do wyrażenia zawierającego jeden rodzaj funkcji trygonometrycznej, proponuję cosinusa. W tym celu powinieneś:
1. Skorzystać ze wzoru na sumę cosinusów (pierwsze dwa).
2. Skorzystać z jedynki trygonometrycznej (do sinusa w kwadracie).
1. Skorzystać ze wzoru na sumę cosinusów (pierwsze dwa).
2. Skorzystać z jedynki trygonometrycznej (do sinusa w kwadracie).
-
- Użytkownik
- Posty: 1668
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 448 razy
Suma cosinusów
Super. Teraz zauważ, że \(\displaystyle{ 0<\cos\frac{\alpha +\beta}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\frac{\alpha -\beta}{2}\le 1}\).
Wykorzystaj te fakty, a następnie wyciągnij przed nawias \(\displaystyle{ -2}\).
Wykorzystaj te fakty, a następnie wyciągnij przed nawias \(\displaystyle{ -2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 41 razy
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Suma cosinusów
\(\displaystyle{ 2\cos\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}-2\cos^{2}\frac{\alpha+\beta}{2}-\frac{1}{2} \le 0}\)
\(\displaystyle{ \cos^{2}\frac{\alpha+\beta}{2}-\cos\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\frac{1}{4} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \cos^{2}\frac{\alpha+\beta}{2}-\cos\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\frac{1}{4} \ge \\
\ge \cos^{2}\frac{\alpha+\beta}{2}-\cos\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\frac{1}{4}\cos^{2}\frac{\alpha-\beta}{2}= \\
=(\cos\frac{\alpha+\beta}{2}-\frac{1}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2})^{2} \ge 0}\)
Czy tak?
\(\displaystyle{ \cos^{2}\frac{\alpha+\beta}{2}-\cos\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\frac{1}{4} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \cos^{2}\frac{\alpha+\beta}{2}-\cos\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\frac{1}{4} \ge \\
\ge \cos^{2}\frac{\alpha+\beta}{2}-\cos\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\frac{1}{4}\cos^{2}\frac{\alpha-\beta}{2}= \\
=(\cos\frac{\alpha+\beta}{2}-\frac{1}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2})^{2} \ge 0}\)
Czy tak?