Równanie trygonometryczne 2
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne 2
A coś takiego:
\(\displaystyle{ 4sin ^{2} (x + \frac{ \pi }{4}) = 2}\)
?
W odpowiedziach mam wynik \(\displaystyle{ x = \frac{k \pi }{2}}\), a wychodzi mi samo \(\displaystyle{ k \pi}\). O co chodzi?
\(\displaystyle{ 4sin ^{2} (x + \frac{ \pi }{4}) = 2}\)
?
W odpowiedziach mam wynik \(\displaystyle{ x = \frac{k \pi }{2}}\), a wychodzi mi samo \(\displaystyle{ k \pi}\). O co chodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne 2
\(\displaystyle{ sin ^{2} (x + \frac{ \pi }{4}) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin (x + \frac { \pi }{4}) = \frac { \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x + \frac{ \pi }{4} = \frac{ \pi }{4} + k \pi}\)
\(\displaystyle{ x = k\pi}\)
\(\displaystyle{ sin (x + \frac { \pi }{4}) = \frac { \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x + \frac{ \pi }{4} = \frac{ \pi }{4} + k \pi}\)
\(\displaystyle{ x = k\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie trygonometryczne 2
\(\displaystyle{ |\sin (x + \frac { \pi }{4})| = \frac { \sqrt{2} }{2}}\) - tak powinno być, bo pierwiastek arytmetyczny jest liczbą nieujemną.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie trygonometryczne 2
To skąd wiesz, że to nie da tyle?
Rozwiąż takie coś: \(\displaystyle{ \sin (x+\frac{\pi}{4})=\frac{1}{\sqrt{2}} \vee \sin (x+\frac{\pi}{4})=\frac{-1}{\sqrt{2}}}\)
Rozwiąż takie coś: \(\displaystyle{ \sin (x+\frac{\pi}{4})=\frac{1}{\sqrt{2}} \vee \sin (x+\frac{\pi}{4})=\frac{-1}{\sqrt{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie trygonometryczne 2
No to źle masz, bo np. \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\) spełnia pierwsze równanie. Pierwsze równanie jest spełniony tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ x=2k\pi \vee x=\frac{\pi}{2}+2k\pi,k \in \mathbb{Z}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne 2
Dobra, nie rozumiem Cię, bo udajesz geniusza, a okrążasz to wszystkimi sposobami byleby wprost tego nie wytłumaczyć. Nie ma sensu tego dalej ciągnąć, dzięki za fatygę.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie trygonometryczne 2
A co mam wytłumaczyć? Jak się rozwiązuje równania trygonometryczne? Naprowadzałem krok po kroku. Jak chcesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie trygonometryczne 2
\(\displaystyle{ 4sin ^{2} (x + \frac{ \pi }{4}) = 2 \Leftrightarrow \sin^{2}(x+\frac{\pi}{4})=\frac{1}{2} \Leftrightarrow \sin (x+\frac{\pi}{4})=\frac{1}{\sqrt{2}} \vee \sin (x+\frac{\pi}{4})=-\frac{1}{\sqrt{2}} \Leftrightarrow x+\frac{\pi}{4}=\frac{\pi}{4}+2k\pi \vee x+\frac{\pi}{4}=\frac{3\pi}{4}+2k\pi \vee -x-\frac{\pi}{4}=\frac{\pi}{4}+2k\pi \vee -x-\frac{\pi}{4}=\frac{3\pi}{4}+2k\pi}\) - wylicz \(\displaystyle{ x}\) i zastanów się jak to można krócej zapisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne 2
\(\displaystyle{ x = 2k \pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x = \frac{ \pi}{2} + 2k \pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x = - \frac{ \pi }{2} - 2k \pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x = - \pi - 2k \pi}\)
Co dalej, nie mam pojęcia.
Jeszcze pytanie, czy jak mam cosinus, sinus, tangens, czy cotangens do kwadratu to zmienia się jakoś okres funkcji?
Co dalej, nie mam pojęcia.
Jeszcze pytanie, czy jak mam cosinus, sinus, tangens, czy cotangens do kwadratu to zmienia się jakoś okres funkcji?