1. Oblicz wartość \(\displaystyle{ \sin57^o}\) korzystając tylko z wykresu funkcji sinus i przekształceń algebraicznych.
2. Oblicz wartość \(\displaystyle{ \tg65^o}\) korzystając tylko z wykresu funkcji tangens i przekształceń algebraicznych.
3. Oblicz wartość \(\displaystyle{ \ctg72^o}\) korzystając tylko z wykresu funkcji cotangens i przekształceń algebraicznych.
4. Oblicz wartość \(\displaystyle{ \cos11^o}\) korzystając tylko z wykresu funkcji cosinus i przekształceń algebraicznych.
obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 3 sty 2012, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: coś tam
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
1. oraz 3. - wyprowadź najpierw wzór na sinus 36 stopni albo go wykorzystaj bezpośrendio jeśli możesz.
Tutaj masz 80546.htm . Następnie oblicz \(\displaystyle{ \sin (36^o-30^o)}\) i potem połówkę tego kąta czyli \(\displaystyle{ \sin 3^o}\), wykorzystując wzory trygonometryczne. Dalej powinieneś dać radę.
Tutaj masz 80546.htm . Następnie oblicz \(\displaystyle{ \sin (36^o-30^o)}\) i potem połówkę tego kąta czyli \(\displaystyle{ \sin 3^o}\), wykorzystując wzory trygonometryczne. Dalej powinieneś dać radę.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
W ten sposób da się obliczyć \(\displaystyle{ \sin57^\circ}\) i \(\displaystyle{ \ctg72^\circ}\). Pozostałych wartości niestety nie da się wyznaczyć dokładnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
Pozostałe dwie da się wyznaczyć za pomocą liczb zespolonych rozwiązując równanie sześcienne, tylko trzeba wiedzieć który to pierwiastek. Ja nie wiem jak rozpoznać dany pierwiastek takiego równania więc tu nie pomogę.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
Gdybyśmy znali \(\displaystyle{ \sin 1^o}\) to moglibyśmy obliczyć wszystkie całkowite wielokrotności \(\displaystyle{ k \cdot 1^o}\).
\(\displaystyle{ x^3-\frac{3}{4}x-\frac{\sqrt{8-\sqrt{15}-\sqrt{3}-\sqrt{10-2\sqrt{5}}}}{16}=0}\) - to równanie ma 3 pierwiastki rzeczywiste a więc jest to casus irreducibilis czyli jedynie za pomocą funkcji trygonometrycznych bądź liczb zespolonych można je wyznaczyć (zapis skończony). Jednym z pierwiastków tego równiania jest \(\displaystyle{ \sin 1^o}\).
\(\displaystyle{ x^3-\frac{3}{4}x-\frac{\sqrt{8-\sqrt{15}-\sqrt{3}-\sqrt{10-2\sqrt{5}}}}{16}=0}\) - to równanie ma 3 pierwiastki rzeczywiste a więc jest to casus irreducibilis czyli jedynie za pomocą funkcji trygonometrycznych bądź liczb zespolonych można je wyznaczyć (zapis skończony). Jednym z pierwiastków tego równiania jest \(\displaystyle{ \sin 1^o}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 3 sty 2012, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: coś tam