Funkcja odwrotna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
patrycjaaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lis 2011, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: patrycjaaa92 »

Proszę o pomoc w obliczeniu (krok po kroku) funkcji odwrotnej do funkcji

\(\displaystyle{ y = 2x - sinx}\)
miodzio1988

Funkcja odwrotna

Post autor: miodzio1988 »

Podaj całą treść zadania, bo ciężko będzie policzyć odwrotność tej funkcji na kartce.
patrycjaaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lis 2011, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: patrycjaaa92 »

muszę obliczyć dziedzinę funkcji odwrotnej oraz \(\displaystyle{ (f^{-1})' (0)}\)
miodzio1988

Funkcja odwrotna

Post autor: miodzio1988 »

No to nie trzeba liczyć funkcji odwrotnej do tego. Wzor wystarczy znac. Jak wyglada?
patrycjaaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lis 2011, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: patrycjaaa92 »

czyli dziedzina funkcji odwrotnej będzie zbiór wartości, a pochodną ze wzoru \(\displaystyle{ (f^{-1})' = \frac{1}{f'}}\) ?
miodzio1988

Funkcja odwrotna

Post autor: miodzio1988 »

ten wzor troszke inavczej wyglada. Argumenty są wazne
patrycjaaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lis 2011, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: patrycjaaa92 »

tzn?
Molniya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 2 mar 2011, o 09:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: Molniya »

\(\displaystyle{ (f^{-1})\prime (0) = 1?}\)
ODPOWIEDZ