dziedzina i zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Javier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz

dziedzina i zbiór wartości

Post autor: Javier »

Jak wyznaczyć dziedzine oraz zbiór wartości?

\(\displaystyle{ f(x)=tgx+ctgx\\
f(x)=2-3sinx}\)
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

dziedzina i zbiór wartości

Post autor: przemk20 »


(1)
D>> R(k*pi2) bo wtedy albo tg albo ctg nie istneje

tgx+ctgx=sinx/cosx + cosx/sinx=
(sin�x+cos�x) / sinxcosx = 2 / 2cosxsinx= wzor na sinus podwojonego kata
2 / sin2x

sin2x€(-1;1)
-1>> 1/sin2x >>1
-2>> 2/sin2x >>2 zbior wartosci ( -≈;-2) i (2;≈)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

dziedzina i zbiór wartości

Post autor: soku11 »

2.
\(\displaystyle{ f(x)=2-3sinx}\)

\(\displaystyle{ D=R}\) (zawsze cos wyjdzie:D)

\(\displaystyle{ -1\leqslant sinx\leqslant 1}\)
\(\displaystyle{ -1\leqslant -sinx\leqslant 1}\)
\(\displaystyle{ -3\leqslant -3sinx\leqslant 3}\)
\(\displaystyle{ -1\leqslant 2-3sinx\leqslant 5}\)
\(\displaystyle{ Y=}\)

POZDRO
Javier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz

dziedzina i zbiór wartości

Post autor: Javier »

\(\displaystyle{ f(x)=4-cos(2x+\pi)}\)

D=R a zbiór wartości ? Nie mam pojęcia jak to policzyc nawet ;/
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

dziedzina i zbiór wartości

Post autor: soku11 »

To co jest w nawiasie cos nie wplywa na zbior wartosc A wiec:
\(\displaystyle{ -1 qslant cosx qslant 1}\)
\(\displaystyle{ -1 qslant cos(2x+\Pi) qslant 1}\)
\(\displaystyle{ -1 qslant -cos(2x+\Pi) qslant 1}\)
\(\displaystyle{ 3 qslant 4-cos(2x+\Pi) qslant 5}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ Y=}\)

POZDRO
ODPOWIEDZ