Nie wiem jak rozwiązać taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} d + \sin x = x
\\ \cos x = 1
\end{cases}}\)
Czy mogłabym uzyskać pomoc jak je rozwiązać? Parametr d jest liczbą.
Układ równań z funkcjami trygonometrycznymi
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Układ równań z funkcjami trygonometrycznymi
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, o 13:26 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości (poprawa zapisu funkcji elementarnych).
Powód: Poprawa wiadomości (poprawa zapisu funkcji elementarnych).
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Układ równań z funkcjami trygonometrycznymi
Z drugiego równania dostajemy natychmiast \(\displaystyle{ x=2k\pi}\), wtedy po podstawieniu do pierwszego równania dostajemy (bo \(\displaystyle{ \sin2k\pi=0}\))
\(\displaystyle{ d=2k\pi}\)
a zatem układ ma rozwiązanie tylko wtedy, gdy parametr \(\displaystyle{ d}\) jest parzystą wielokrotnością liczby \(\displaystyle{ \pi}\) i rozwiązaniem tym jest ta właśnie wielokrotność:
\(\displaystyle{ x=d=2k\pi}\)
\(\displaystyle{ d=2k\pi}\)
a zatem układ ma rozwiązanie tylko wtedy, gdy parametr \(\displaystyle{ d}\) jest parzystą wielokrotnością liczby \(\displaystyle{ \pi}\) i rozwiązaniem tym jest ta właśnie wielokrotność:
\(\displaystyle{ x=d=2k\pi}\)