dziedzina funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szpila_a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 8 cze 2009, o 15:24
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

dziedzina funkcji trygonometrycznej

Post autor: szpila_a »

mam problem z wyznaczeniem owej dziedziny

\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{2\cos^2x-1}{2\sin x-1} }}\)


pomoże ktoś ?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, o 13:21 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości (poprawa zapisu funkcji elementarnych).
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

dziedzina funkcji trygonometrycznej

Post autor: lukasz1804 »

Liczba podpierwiastkowa ma być nieujemna, a mianownik ułamka różny od zera. Rozwiąż otrzymaną nierówność trygonometryczną \(\displaystyle{ \frac{2\cos^2x-1}{2\sin x-1}\ge 0}\) oraz wyznacz zbiór \(\displaystyle{ \{x\in\mathbb{R}:\sin x\ne\frac{1}{2}\}}\).

Na koniec wyznacz część wspólną dwóch uzyskanych zbiorów.
ODPOWIEDZ