Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 15 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Treść zadania oblicz wartość wyrażenia
a)
\(\displaystyle{ 3\cos \frac{2}{3} \pi + \frac{1}{4} \tg \frac{7}{4} \pi - \left( \ctg \left( - \frac{5}{4} \pi \right) \right) ^{2}}\)
Podstawiłem \(\displaystyle{ 180}\) stopni pod \(\displaystyle{ \pi}\) i ogolnie wiem jak wyliczyc
ale nie wiem jak ugryźć \(\displaystyle{ - \left( \ctg \left( - \frac{5}{4} \pi \right) \right) ^{2}}\)
podnieść do kwadratu to chyba bezsensu... da sie to jakoś obejść ??
Prosze o pomoc!
a)
\(\displaystyle{ 3\cos \frac{2}{3} \pi + \frac{1}{4} \tg \frac{7}{4} \pi - \left( \ctg \left( - \frac{5}{4} \pi \right) \right) ^{2}}\)
Podstawiłem \(\displaystyle{ 180}\) stopni pod \(\displaystyle{ \pi}\) i ogolnie wiem jak wyliczyc
ale nie wiem jak ugryźć \(\displaystyle{ - \left( \ctg \left( - \frac{5}{4} \pi \right) \right) ^{2}}\)
podnieść do kwadratu to chyba bezsensu... da sie to jakoś obejść ??
Prosze o pomoc!
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, o 23:24 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \ctg \left( - \frac{5}{4}\pi \right) =\ctg \left( \frac{3}{4}\pi \right) =-\tg \left( \frac{\pi}{4} \right)}\) i do kwadratu a na koniec minus na początek bo jest za nawiasami więc się nie potęguje.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, o 23:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 15 razy
Oblicz wartość wyrażenia
ale skąd takie przekształcenie ??
Bo chyba nie widze czegoś banalnego.mario54 pisze:\(\displaystyle{ \ctg \left( - \frac{5}{4}\pi \right) =\ctg \left( \frac{3}{4}\pi \right) =-\tg \left( \frac{\pi}{4} \right)}\) i do kwadratu a na koniec minus na początek bo jest za nawiasami więc się nie potęguje.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 15 razy
Oblicz wartość wyrażenia
A okresowość cotangensa to \(\displaystyle{ \pi}\) to nie powinno być \(\displaystyle{ -\frac{1}{4} \pi}\)mario54 pisze:Dodaj \(\displaystyle{ 2\pi}\) z okresowości cotangensa a później wzór redukcyjny na \(\displaystyle{ \ctg\left( \pi- \frac{\pi}{4} \right)}\)
i potem \(\displaystyle{ \pi - \left( -\frac{\pi}{4} \right)}\) czyli \(\displaystyle{ \tg = \left( \frac{5}{4}\pi \right)}\) ??
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, o 23:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Tak też wyjdzie to samo Okresowość jest co \(\displaystyle{ \pi}\) więc możesz dodać \(\displaystyle{ \pi, 2\pi, 3\pi}\) itd. ja dodałem 2 żeby wyjść po prostu na dodatnią wartość ale jest to dowolne.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 15 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Ale czemu teraz sie nie poteguje ??
ma zostac \(\displaystyle{ tg=\left( \frac{5}{4} \pi \right)}\) ?
ma zostac \(\displaystyle{ tg=\left( \frac{5}{4} \pi \right)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 15 razy
Oblicz wartość wyrażenia
to wynik tego działania
\(\displaystyle{ -\tg \left( \frac{5}{4} \pi \right)}\)
równa się \(\displaystyle{ -1}\) ?
I wtedy \(\displaystyle{ -1 ^{2} =1}\) ??
Dobrze to zrozumiałem ?
\(\displaystyle{ -\tg \left( \frac{5}{4} \pi \right)}\)
równa się \(\displaystyle{ -1}\) ?
I wtedy \(\displaystyle{ -1 ^{2} =1}\) ??
Dobrze to zrozumiałem ?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, o 23:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .