prosta zależność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
piasektt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 14 paź 2007, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MM
Podziękował: 29 razy

prosta zależność

Post autor: piasektt »

Proszę o sprawdzenie:

\(\displaystyle{ \cos 2t \cdot 2 \cos 2t + 2\sin 2t \cdot \sin 2t= 2\cos ^{2}4t+2\sin ^{2}4t= 2(\cos ^{2}4t+\sin ^{2}4t)=2 \cdot 1=2}\)
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, o 20:04 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin \cos
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

prosta zależność

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ \cos 2t \cdot 2 \cos2t + 2 \sin2t \cdot \sin2t= 2 \cos^{2}2t+2 \sin^{2}2t= 2( \cos^{2}2t+ \sin^{2}2t)=2 \cdot 1=2}\)
piasektt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 14 paź 2007, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MM
Podziękował: 29 razy

prosta zależność

Post autor: piasektt »

Dzięki!
ODPOWIEDZ