\(\displaystyle{ \arccos \left(- \frac{1}{2}\right)+\arctan \left(- \sqrt{3} \right)=?}\)
\(\displaystyle{ \arccot \left(- \sqrt{3} \right)-\arccos \left(- \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)=?}\)
Dwa arcusy
Dwa arcusy
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, o 13:52 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- schloss
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 19 razy
Dwa arcusy
zadaj sobie pytania:
do pierwszego:
kiedy na przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0, \pi\right\rangle}\) cosinus ma wartość \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\) ? dla jakiego kąta? (to będzie wartość \(\displaystyle{ \arccos \left(-0,5\right)}\)
kiedy na przedziale \(\displaystyle{ \left\langle - \frac{\pi}{2}, \frac{ \pi}{2} \right\rangle}\) tangens ma wartość \(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\) ? (dla jakiego kąta)
do pierwszego:
kiedy na przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0, \pi\right\rangle}\) cosinus ma wartość \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\) ? dla jakiego kąta? (to będzie wartość \(\displaystyle{ \arccos \left(-0,5\right)}\)
kiedy na przedziale \(\displaystyle{ \left\langle - \frac{\pi}{2}, \frac{ \pi}{2} \right\rangle}\) tangens ma wartość \(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\) ? (dla jakiego kąta)
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, o 13:54 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.