Funkcja trygonometryczna we wzorze z fizyki!
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Funkcja trygonometryczna we wzorze z fizyki!
Proszę o pomoc w obliczeniu tego bo nie potrafię :
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 60,90^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ sin 2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 30,45,60,90^{\circ}}\)
Nie potrafię ego obliczyć co mam w pierwszym pomnożyć kąt 2 to wtedy będzie 120 stopni a sin max może być 90 stopni i wtedy wynosi 1 a co będzie jeżeli kąt będzie wynosił 2x 90 stopni jak to policzyć?
W drugim przykładzie chodzi mi o to że \(\displaystyle{ sin^{2} \alpha}\) i nie potrafię co mam zrobić z tym kątem jak go podstawić proszę bardzo o pomoc.
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 60,90^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ sin 2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 30,45,60,90^{\circ}}\)
Nie potrafię ego obliczyć co mam w pierwszym pomnożyć kąt 2 to wtedy będzie 120 stopni a sin max może być 90 stopni i wtedy wynosi 1 a co będzie jeżeli kąt będzie wynosił 2x 90 stopni jak to policzyć?
W drugim przykładzie chodzi mi o to że \(\displaystyle{ sin^{2} \alpha}\) i nie potrafię co mam zrobić z tym kątem jak go podstawić proszę bardzo o pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, o 07:08 przez Frey, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu
Powód: poprawa zapisu
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Funkcja trygonometryczna we wzorze z fizyki!
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha =(sin \alpha ) ^{2}}\)
tak w drugim przykładzie masz pomnożyć razy 2
np.
\(\displaystyle{ \alpha = sin60 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ sin2 \alpha =sin120 ^{o}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
tak w drugim przykładzie masz pomnożyć razy 2
np.
\(\displaystyle{ \alpha = sin60 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ sin2 \alpha =sin120 ^{o}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Funkcja trygonometryczna we wzorze z fizyki!
No tak ale z tego co wiem to sin kąta i ten kąt może mieć maksymalną miarę 90 stopni to jak można wyciągać sin z kąta 120 stopni? Nie potrafię tego zrozumieć
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Funkcja trygonometryczna we wzorze z fizyki!
a kto ci powiedział żę możę mieć max 90 stopni,a czy widziałeś kiedyś wykres sinusojdy???
albo nauczyciel na lekcji matmy nie pokazał jak powstaje wykres sinusa ???
albo nauczyciel na lekcji matmy nie pokazał jak powstaje wykres sinusa ???
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Funkcja trygonometryczna we wzorze z fizyki!
To tak wiem że funkcje trygonometryczne takich kątów mają następujące postaci :
... cznych.png
To czy mógłby ktoś podać jakieś dane ile wynoszą sin,cos,tg,ctg kątów 90stopni +.
Bardzo dziękuję za pomoc.
... cznych.png
To czy mógłby ktoś podać jakieś dane ile wynoszą sin,cos,tg,ctg kątów 90stopni +.
Bardzo dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Funkcja trygonometryczna we wzorze z fizyki!
Wybaczcie ale nie bardzo orientuje się w matematyce wyższej. Potrzebuję tylko danych do poszczególnych kątów. 120,180 stopni, Gdyż jutro mam sprawdzian ze wzorów z fizyki a w jednym z nich jest sin i cos w takiej właśnie postaci.
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Funkcja trygonometryczna we wzorze z fizyki!
Ciężko się tego nauczyć na pamięć może nie tych dwóch ale ogólnie. Masz tutaj ładną tabelkę z wzorami redukcyjnymi
przykład:
\(\displaystyle{ sin120 ^{o} = ?}\)
Korzystamy z wzoru \(\displaystyle{ sin(90 ^{o}+ \alpha )=cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin120 ^{o} = sin(90^{o}+30^{o})}\)
czyli
\(\displaystyle{ sin(90 ^{o}+ 30^{o} )=cos 30^{o} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
itd.
przykład:
\(\displaystyle{ sin120 ^{o} = ?}\)
Korzystamy z wzoru \(\displaystyle{ sin(90 ^{o}+ \alpha )=cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin120 ^{o} = sin(90^{o}+30^{o})}\)
czyli
\(\displaystyle{ sin(90 ^{o}+ 30^{o} )=cos 30^{o} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
itd.