Udowodnij równość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
diego_maradona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 16 cze 2010, o 00:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 80 razy

Udowodnij równość

Post autor: diego_maradona »

Pewnie zadanie jest prostackie ale jakoś nie mogę go ruszyć

Udowodnij, że \(\displaystyle{ sin(2arcsinx)=2x \sqrt{1-x ^{2} }}\)


Skąd to się bierze? Jakoś nie potrafię tego z niczym powiązać.
makan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 429
Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Takla Makan
Pomógł: 92 razy

Udowodnij równość

Post autor: makan »

Może podstawić \(\displaystyle{ \arcsin{x} = t}\)?
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Udowodnij równość

Post autor: Pancernik »

Może to pomoże:
Jeżeli \(\displaystyle{ \sin x = y}\), to \(\displaystyle{ \arcsin y = x}\).
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Udowodnij równość

Post autor: Majeskas »

Wskazówka: \(\displaystyle{ \sin2t=2\sin t\cos t}\)
ODPOWIEDZ