Oblicz sume kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
seba21007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Oblicz sume kątów

Post autor: seba21007 »

Oblicz \(\displaystyle{ \alpha + \beta}\), jeżeli \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{3}{4} , tg \beta = \frac{1}{7}}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha , \beta \in \left( 0; \frac{ \pi }{2} \right)}\)

Proszę o pomoc
kajus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 437
Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Zamość
Pomógł: 129 razy

Oblicz sume kątów

Post autor: kajus »

\(\displaystyle{ tg( \alpha + \beta )=\frac{tg \alpha +tg \beta }{1-tg \alpha \cdot tg \beta }}\)
ODPOWIEDZ