Okres zasadniczy

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Okres zasadniczy

Post autor: Przybysz »

Witam!
Mam problem ze zrozumieniem pojęcia okresu zasadniczego. Może mi ktoś to jakoś pokazać np na sinusoidzie albo coś, bo przez to nie mogę zwężać ani rozszerzać wykresów...
np.\(\displaystyle{ cos \frac{1}{2} x}\) wiem że okres będzie teraz wynosił \(\displaystyle{ 4 \pi}\) ale nie wiem jak to narysować ? Od jakiego momentu do jakiego mówimy o tym okresie ?
szw1710

Okres zasadniczy

Post autor: szw1710 »

Okres zasadniczy to najmniejszy okres dodatni. Skoro okresem zasadniczym cosinusa jest \(\displaystyle{ 2\pi}\), to okresem zasadniczym cosinusa połowy \(\displaystyle{ x}\) jest okres dwa razy dłuższy, czyli \(\displaystyle{ 4\pi}\). To się łatwo liczy i pokazuje, że nie ma mniejszego, bo gdyby był, to cosinus \(\displaystyle{ \cos x}\) miałby okres mniejszy od \(\displaystyle{ 2\pi}\).

Istnieją też funkcje bez okresu podstawowego. Np. funkcja Dirichleta przyjmująca wartość jeden na liczbach wymiernych i zero na liczbach niewymiernych nie ma okresu podstawowego, gdyż każda liczba wymierna dodatnia jest jej okresem.
ODPOWIEDZ