Cosinus i sinus sumy

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kondza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 9 gru 2011, o 00:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

Cosinus i sinus sumy

Post autor: kondza »

Czy poprawne jest rozbicie:
\(\displaystyle{ \cos \left( \pi \left( 2n+1 \right) \right) =\cos \left( 2 \pi n \right) +\cos \left( \pi \right)}\)
oraz
\(\displaystyle{ \sin \left( n \pi + \frac{\pi}{2} \right) =\sin \left( \pi n \right) +\sin \left( \frac{ \pi }{2} \right) \left}\)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, o 13:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Skaluj nawiasy.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Cosinus i sinus sumy

Post autor: Tmkk »

Nie.

Wzory na sinus i cosinus sumy i różnicy kątów sobie zobacz.
ODPOWIEDZ