Trygonometria, podstawy.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fmxfenix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2012, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko

Trygonometria, podstawy.

Post autor: fmxfenix »

Witam, jestem nowym na tym forum i bardzo bym prosił o rozwiązanie mi tych zadań, ponieważ muszę zdać trygonometrie, a nie czaje o co chodzi. Chciałbym również aby ktoś mi napisał czemu tak się to robi i z czego korzystać. Są to przykładowe zadania i na ich podstawie chciałbym umieć zastosować je do innych zadań tego typu. Pozdrawiam i dziękuje bardzo z góry za pomoc.

1. Zbuduj kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2}{3}}\)
2. Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną, podaj koniecznie założenia:
\(\displaystyle{ \left( 1+ \cos \alpha \right) \left( \frac{1}{\sin \alpha } + \frac{1}{\tg \alpha } \right) = \sin \alpha}\)
3. Narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\tg x}\), gdzie \(\displaystyle{ x\in \left( - \frac{ \pi }{2} ; \frac{ \pi }{2} \right) \cup \left( \frac{ \pi }{2} ; \pi \right)}\)
a) rozwiąż równanie \(\displaystyle{ f(x)= -1}\)
b) zaznacz na osi OX zbiór rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ f(x) \ge \frac{1}{2}}\)
4. Balon znajdował się na równinie, pomiedzy dwoma obserwatorami A i B, stojącymi w odległości 110m od siebie. W pewnej chwili balon zaczął się unosić pionowo do góry( rysunek poniżej). Po pewnym czasie obaj obserwatorzy jednocześnie zmierzyli kąty wzniesienia balonu: \(\displaystyle{ \alpha = 45^{\circ}}\) i \(\displaystyle{ \beta =60^{\circ}}\) . Oblicz, na jaką wysokość uniósł się wtedy balon. Przyjmij, że \(\displaystyle{ \sqrt{3} \approx 1,75}\).

Do 4 zadania rys.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, o 12:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trygonometria, podstawy.

Post autor: piasek101 »

1) Ten sinus był liczony z trójkąta prostokątnego - zatem widać dwa boki tego trójkąta.
fmxfenix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2012, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko

Trygonometria, podstawy.

Post autor: fmxfenix »

Czyli wystarczy zastosować, pitagorasa? Czyli będzie \(\displaystyle{ 2^{2} + x^{2} = 3^{2}}\) ? Czyli \(\displaystyle{ x= \sqrt{5}}\) ? Czy trzeba zastosować definicje funkcji trygonometrycznej dowolnego kąta?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, o 12:43 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jedne tagi [latex] [/latex] na całe wyrażenie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trygonometria, podstawy.

Post autor: piasek101 »

1) Miałeś zbudować kąt - czyli trójkąt prostokątny o bokach \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\) (przeciwprostokątna); zaznaczyć w nim odpowiedni kąt. Niczego nie musiałeś liczyć.
ODPOWIEDZ