Wyznaczanie dziedziny i przeciwdziedziny f. cyklometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jeal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 4 mar 2009, o 21:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Wyznaczanie dziedziny i przeciwdziedziny f. cyklometrycznej

Post autor: jeal »

Prosiłabym o pomoc i sprawdzenie:
a) \(\displaystyle{ f(x) = 2 \arccos (x-1) +1 .}\) dziedzina: \(\displaystyle{ \left\langle 1,3\right\rangle}\) przeciwdziedzina: \(\displaystyle{ \left\langle \pi , 2 \pi \right\rangle}\) Czy ta dwójka na początku równania zmienia jakoś wykres funkcji?
b) \(\displaystyle{ f(x) =2 \pi + \arcsin (x+3)}\) dziedzina: \(\displaystyle{ \left\langle -4,-2\right\rangle}\) przeciwdziedzina: \(\displaystyle{ \left\langle 2,5 \pi ; 1,5 \pi \right\rangle}\)
c) \(\displaystyle{ f(x)=-1,5 \pi + \arc\tg(x+1)}\) dziedzina: \(\displaystyle{ \mathbb R}\) przeciwdziedzina: \(\displaystyle{ \left\langle - \pi , -2 \pi \right\rangle}\)
d) \(\displaystyle{ f(x)= \pi - \arc\tg (x+1)}\) Czy ten minus zmienia coś przy tym równaniu?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 23:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ