równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 4sin^{3}x+4sin^{2}x-sinx-1=0\\
4sin^{3}x+4sin^{2}x-sinx=1\\
sinx(4sin^{2}x+4sinx-1)=1\\}\)
Każda części przyrównuje do 1 wiec mam tam równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ podstawiam:\\
t=sinx\\
4t^{2}+4t-1=1\\
4t^{2}+4t-2=0\\
\Delta=4\sqrt{3}\\
t=\frac {-1-\sqrt{3}}{2} \\
oraz\\
t=\frac {-1+\sqrt{3}}{2} \\}\)
Teraz to przyrownać do sinx i nie wiem ale gdzieś bład robie ?
4sin^{3}x+4sin^{2}x-sinx=1\\
sinx(4sin^{2}x+4sinx-1)=1\\}\)
Każda części przyrównuje do 1 wiec mam tam równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ podstawiam:\\
t=sinx\\
4t^{2}+4t-1=1\\
4t^{2}+4t-2=0\\
\Delta=4\sqrt{3}\\
t=\frac {-1-\sqrt{3}}{2} \\
oraz\\
t=\frac {-1+\sqrt{3}}{2} \\}\)
Teraz to przyrownać do sinx i nie wiem ale gdzieś bład robie ?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równanie trygonometryczne
A po co sie tak męczyć?
\(\displaystyle{ 4\sin^3 x+4\sin^2 x-\sin x-1=0\\4\sin^2 x(\sin x +1)-(\sin x+1)=0\\(\sin x+1)(4\sin^2 x-1)=0\\(\sin x+1)(2\sin x+1)(2\sin x-1)=0}\)
itd.
\(\displaystyle{ 4\sin^3 x+4\sin^2 x-\sin x-1=0\\4\sin^2 x(\sin x +1)-(\sin x+1)=0\\(\sin x+1)(4\sin^2 x-1)=0\\(\sin x+1)(2\sin x+1)(2\sin x-1)=0}\)
itd.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
równanie trygonometryczne
Coś mi tu nie pasuje...:
\(\displaystyle{ 4sin^{3}x+4sin^{2}x-sinx-1=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin^{2}x(sinx+1)-(sinx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (4sin^{2}x-1)(sinx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=\frac{1}{4} sinx=-1}\)
\(\displaystyle{ 4sin^{3}x+4sin^{2}x-sinx-1=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin^{2}x(sinx+1)-(sinx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (4sin^{2}x-1)(sinx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=\frac{1}{4} sinx=-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
równanie trygonometryczne
Javier, niestety, \(\displaystyle{ ab=1\,\not\Rightarrow\,(a=1\,\wedge\,b=1)}\)...
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ t=sinx t\in \\
4t^3+4t^2-t-1=0\\
4t^2(t+1)-(t+1)=0\\
(4t^2-1)(t+1)=0\\
(2t-1)(2t+1)(t+1)=0\\
2t-1=0 2t+1=0 t+1=0\\
t=\frac{1}{2}\vee t=-\frac{1}{2}\vee t=-1}\)
wszystkie kwalifikuje sie do zalozenia, zatem
\(\displaystyle{ sinx=\frac{1}{2}\vee sinx=-\frac{1}{2}\vee sinx=-1}\)
4t^3+4t^2-t-1=0\\
4t^2(t+1)-(t+1)=0\\
(4t^2-1)(t+1)=0\\
(2t-1)(2t+1)(t+1)=0\\
2t-1=0 2t+1=0 t+1=0\\
t=\frac{1}{2}\vee t=-\frac{1}{2}\vee t=-1}\)
wszystkie kwalifikuje sie do zalozenia, zatem
\(\displaystyle{ sinx=\frac{1}{2}\vee sinx=-\frac{1}{2}\vee sinx=-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie trygonometryczne
Wielkie dzieki lecz mam następny problem nie wiem jak sie za to zabrać:
\(\displaystyle{ sin(x+\frac{\pi}{4})+sin(x-\frac{\pi}{2})=2}\)
jakies wzory ? z wzoru na sinus sumy ? Jakaś mała wskazówka
\(\displaystyle{ sin(x+\frac{\pi}{4})+sin(x-\frac{\pi}{2})=2}\)
jakies wzory ? z wzoru na sinus sumy ? Jakaś mała wskazówka
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równanie trygonometryczne
Już raczej ze wzoru na sume sinusów. Ja bym jednak zainteresował się możliwymi wartościami, jakie ta funkcja może przyjąć.Javier pisze:z wzoru na sinus sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie trygonometryczne
No sinus przyjmuje wartości więc nie ma rozwiazania te równanie ?Adams pisze: Już raczej ze wzoru na sume sinusów. Ja bym jednak zainteresował się możliwymi wartościami, jakie ta funkcja może przyjąć.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równanie trygonometryczne
Nie do końca, ale jesteś blisko. Chodzi o to, że to równanie jest prawdziwe wtw gdy \(\displaystyle{ \sin(x+\frac{\pi}{4})=1\:\wedge\: \sin(x-\frac{\pi}{2})=1}\)
a ten układ nie ma rozwiązania.
a ten układ nie ma rozwiązania.