Dziedzina funkcji trygonometrycznej z logarytmem naturalnym.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
hellscream_5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 30 maja 2011, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 29 razy

Dziedzina funkcji trygonometrycznej z logarytmem naturalnym.

Post autor: hellscream_5 »

Witam.
Proszę o sprawdzenie:

Wyznacz dziedzinę funkcji:
\(\displaystyle{ y= \frac{\ln(16- x^{2} )}{ \sqrt{\sin(x)} }}\)

Moje wypociny:
\(\displaystyle{ 16- x^{2}=(4-x)(4+x)>0}\)
\(\displaystyle{ {\sqrt{\sin(x)}>0 \wedge {\sqrt{\sin(x)} \neq 0}\)

Idę w dobrym kierunku ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Dziedzina funkcji trygonometrycznej z logarytmem naturalnym.

Post autor: miki999 »

Idę w dobrym kierunku ?
Tak.
hellscream_5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 30 maja 2011, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 29 razy

Dziedzina funkcji trygonometrycznej z logarytmem naturalnym.

Post autor: hellscream_5 »

Wkradł się mały błąd, mianowice to co pod pierwiastkiem ma być dodatnie, a nie cały pierwiastek.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Dziedzina funkcji trygonometrycznej z logarytmem naturalnym.

Post autor: miki999 »

Zgadza się, nie zwróciłem uwagi.
ODPOWIEDZ