Sprawdź czy istnieje taki kąt alfa dla którego \(\displaystyle{ sin = \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ cos = \frac{3}{4}}\)
może ktoś pomóc?
Sprawdź czy istnieje taki kąt alfa.....
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
Sprawdź czy istnieje taki kąt alfa.....
Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \sin^{2} \alpha +\cos^{2} \alpha =1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Sprawdź czy istnieje taki kąt alfa.....
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha +cos^{2} \alpha =1\\
(\frac{2}{3})^{2}+(\frac{3}{4})^{2}=1\\
(\frac{4}{9})+(\frac{9}{16})=1\\
(\frac{4*16}{9*16})+(\frac{9*9}{16*9})=1\\
\frac{64}{144}+(\frac{81}{144})=1\\
\frac{145}{144}=1}\)
sprzeczność, więc nie istnieje(o ile nie ma błędu)
pozdro
(\frac{2}{3})^{2}+(\frac{3}{4})^{2}=1\\
(\frac{4}{9})+(\frac{9}{16})=1\\
(\frac{4*16}{9*16})+(\frac{9*9}{16*9})=1\\
\frac{64}{144}+(\frac{81}{144})=1\\
\frac{145}{144}=1}\)
sprzeczność, więc nie istnieje(o ile nie ma błędu)
pozdro