\(\displaystyle{ \cos \frac{3}{8} \pi}\)
Co z tym zrobić?
Obliczanie funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Obliczanie funkcji
\(\displaystyle{ cos2x=2cos^{2}x-1\\\\
cos\frac{3}{4}\pi=2cos^{2}\frac{3}{8}\pi-1\\\\
cos\frac{3}{8}\pi=\sqrt{\frac{cos\frac{3}{4}\pi+1}{2}}\\}\)
cos\frac{3}{4}\pi=2cos^{2}\frac{3}{8}\pi-1\\\\
cos\frac{3}{8}\pi=\sqrt{\frac{cos\frac{3}{4}\pi+1}{2}}\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Obliczanie funkcji
jeśli tyle potrafisz to dalej już chyba łatwo:)
\(\displaystyle{ cos\frac{3}{4}\pi=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
podstawiasz i wychodzi
\(\displaystyle{ cos\frac{3}{4}\pi=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
podstawiasz i wychodzi