nie mogę znaleźć wzoru którym mógłbym się posłużyć, funkcja to:
\(\displaystyle{ y=\sin(x-\frac{\pi}{4}) - \cos(x + \frac{\pi}{4})}\)
Obliczyć wartość największą i najmniejszą z funkcji y
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Obliczyć wartość największą i najmniejszą z funkcji y
Moze ja podpowiem troszke:
\(\displaystyle{ cos(x)=sin(90^{\circ}-x)}\)
A wiec zamieniasz cos na sin i stosujesz wzor na roznice sinusow POZDRO
\(\displaystyle{ cos(x)=sin(90^{\circ}-x)}\)
A wiec zamieniasz cos na sin i stosujesz wzor na roznice sinusow POZDRO