Tożsamości trygonometryczne..
Tożsamości trygonometryczne..
WItam wszystkim, mam pytanie niecierpiące zwłoki. NIe umiem sama dojśc do pewnych spraw matematycznych. Muszę poznać od początku co się z czym je. I na przykład, mam taki przykład odnośnie tożsamości trygonometrycznych:
(tgx+cosx):(cosxsinx)=1/sinx+1/cos^2x
Jak ja mam wykazać tożsamość?
(tgx+cosx):(cosxsinx)=1/sinx+1/cos^2x
Jak ja mam wykazać tożsamość?
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Tożsamości trygonometryczne..
\(\displaystyle{ \frac{sinx/cosx+cosx}{cosxsinx}}\)= \(\displaystyle{ \frac{sinx+cos^2x}{cosx}}\)/sinxcosx= \(\displaystyle{ \frac{sinx+cos^2x}{cos^2xsinx}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2x}}\)+\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}}\)
L=P
L=P
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
Tożsamości trygonometryczne..
\(\displaystyle{ L=\frac{tgx+cosx}{cosxsinx}=\frac{\frac{sinx}{cosx}+cosx}{cosxsinx}=\frac{\frac{sinx+cos^{2}x}{cosx}}{cosxsinx}}\)
\(\displaystyle{ =\frac{sinx+cos^{2}x}{cos^{2}xsinx}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{sinx}+\frac{1}{cos^{2}x}=\frac{sinx+cos^{2}x}{cos^{2}xsinx}}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
\(\displaystyle{ =\frac{sinx+cos^{2}x}{cos^{2}xsinx}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{sinx}+\frac{1}{cos^{2}x}=\frac{sinx+cos^{2}x}{cos^{2}xsinx}}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
Tożsamości trygonometryczne..
Dziękuje ślicznie. Chyba matematyka polega na tym, że trzeba mieć pomysł. Szkoda, że tak ciężko mi to przychodzi.
[ Dodano: 4 Luty 2007, 22:21 ]
A jesli chodzi o taki przykład?:
1+cosx/sinx+sinx/1+cosx=2/sinx
Jesli mam podane same sinusy i cosinusy, to juz tg i ctg nie mieszam do rownania? i jak operowac tymi kwadratami przy sinusie i cosinusie?
[ Dodano: 4 Luty 2007, 22:21 ]
A jesli chodzi o taki przykład?:
1+cosx/sinx+sinx/1+cosx=2/sinx
Jesli mam podane same sinusy i cosinusy, to juz tg i ctg nie mieszam do rownania? i jak operowac tymi kwadratami przy sinusie i cosinusie?
Tożsamości trygonometryczne..
Tak myslalam! ale, wyszlo mi cos takiego:
1+cosx/sinx+sinx/1+cosx=2/sinx
1+cos^2x/sinx(1+cosx)+sin^2x/sin(1+cosx)
1+cos^2x+cos^2x/sinx(1+cosx)
2/sinx +sinxcosx
1+cosx/sinx+sinx/1+cosx=2/sinx
1+cos^2x/sinx(1+cosx)+sin^2x/sin(1+cosx)
1+cos^2x+cos^2x/sinx(1+cosx)
2/sinx +sinxcosx
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Tożsamości trygonometryczne..
\(\displaystyle{ \frac{(1+cosx)(1+cosx)+sin^2}{sinx(1+cosx)}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1+cosx+cosx+cos^2x+sin^2x}{sinx(1+cosx}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2+2cox}{sinx(1+cosx)}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2(1+cosx)}{sinx(1+cosx)}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2}{sinx}}\)
L=P
L=P
Tożsamości trygonometryczne..
Dziekuje, slicznie, narobilam sobie dlugow. Dzieki rozwiazaniu i wyjasnieniu pana Kolanka, czuje madrzejsza Dobranoc wszystkim.